munka leírása

a "Normafa Kapu" egy kerítés nélküli, állandóan szabadon átjárható területet jelent. A természet minden irányból szabadon beáramlik ide, így klasszikus értelemben nincsen konkrét fizikai határa.

Ezt a szabad áramlást, átjárhatóságot szerettük volna erősíteni a telepítendő épületekkel.

Ezért döntöttünk úgy, hogy a telek nyugati részére telepítünk egy olyan épületegyüttest, ami a telek déli végén a nulla szintről egy műanyag tanuló sípályával indul, és az északi oldalán is belefogy a terepbe.

Egy olyan „tájépítészeti  elemet” hozntunk létre, mely az összes funkciót szervesen magába foglalja és nem utolsó szempontból a nyugati szomszédságban lévő épületegyüttestől vizuálisan elhatárolódik. Így jött létre ez a –hosszmetszetét tekintve – tektonikai takaróra utaló térelem együttes, ami hol fapalánkos kerítésként jelenik meg, hol pedig feltárulnak belőle a megadott funkciók.  A töredezett geometriai forma és a faburkolat homogenitása hívatott megteremteni a természet közeliségét a szokatlanul hosszú épülettel.

A tanpálya alá bekerült a víztároló medence és szivattyúház. A telek nyugati határán húzódik végig a gazdasági rész teljesen szeparáltan a közönségfunkcióktól. Ezen a részen gépkocsival át lehet közlekedni a terület északi és déli vége között. Innen nyílnak a programban meghatározott gazdasági funkciók: műhelyek, öltözők, irodák, éttermi konyha, fedett raktárak, géptárolók, anyag-tárolók, deponáló területek, gépkocsi parkolók ratrak tároló stb.

Az épület közönségforgalmi oldala kelet felé nézve kapcsolódik közvetlenül az átjárható parkhoz, ahol a tervek szerint az új fogas- végállomás is lesz. A parknak az északi oldala is kerítés nélküli átjutást biztosít a Normafa sípályák, futó és bicikliutak felé. A park enyhe lejtését kis méretű támfalakkal pihenőkkel tesszük valódi pihenőparkká.

A villaépület lesz a fogadó épület mely magába foglalja az információs központot, részben a recepciót, kiállító teret, ajándék boltot és kávézót. Az emeleten a Normafa Park vezetőségi irodái és kis tárgyaló lesz. A funkcióváltást szeretnénk egyértelművé tenni egy, az új épület formálásához igazodó üveg pavilonnal. Ez a pavilon lenne a látogatóközpont új bejárata, ami egyben már kiállítótérként vagy állandó információs felületként szolgálhat.

Az új épület közönségforgalmi bejárata a villa bejárati pavilonjával egy magasságban, azzal szemben nyílik. Ebből a lobby-térből jobbra a Normafa felé néző étterembe jutunk, balra a sportkölcsönzőbe, illetve a pinceszinten lévő öltöző, zuhanyzó, ruha és bérelhető sítárolókhoz.

A töredezett geometriájú új épületet, az üvegpavilon valamint a villa épület tetejét állókorcos, előpatinázott cink lemezzel fedjük.